Tvorba strategie pro vybraný rodinný mikro podnik - Kaválek, David (2025)
Diplomová práce se věnuje tvorbě strategie pro konkrétní rodinný mikropodnik z Královéhradeckého kraje, jehož hlavní činností je zakázková kovovýroba, jeřábnické práce, kovoobrábění a oprava automobilů. Cílem práce je navrhnout na výzkumu založenou strategii, která v pětiletém horizontu povede ke zvýšení hodnoty podniku, a současně řeší otázku mezigeneračního nástupnictví. Práce kombinuje teoretické poznatky z oblasti rodinných firem, mikropodniků a strategického řízení s kvalitativním výzkumem založeným na deseti expertních rozhovorech. Analytická část využívá metody tematické analýzy, odvětvových dat a podnikatelských nástrojů, jako je Lean Canvas. Výsledkem práce je nově navržený strategický rámec, který definuje cílový stav firmy a obsahuje konkrétní opatření v oblasti řízení, výroby, marketingu i financí k jeho dosažení. Důraz je kladen na profesionalizaci podniku při zachování jeho řemeslné autenticity. Strategie zahrnuje nový model řízení s plným zapojením nástupní generace, hodnotový rámec, investiční plán i ekonomické scénáře. Finanční model potvrzuje stabilitu a růstový potenciál podniku i v konzervativním scénáři. Díky kombinaci strategických a operativních nástrojů umožňuje práce praktické využití navržené strategie a může sloužit jako inspirace pro další rodinné podniky v přechodu mezi generacemi.