Svatojakubské poutnické cesty v ČR - Zdrálková, Kateřina (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na popis současného stavu Svatojakubských stezek v České republice. Cílem práce je pochopit jejich význam, rozvojové faktory a výzvy, kterým čelí. V teoretické části se práce soustředí na kulturní a náboženský turismus, přičemž se zaměřuje i na historický a současný stav Svatojakubské poutní cesty. Empirická část využívá kvalitativní a kvantitativní výzkum, který zahrnuje dotazníkové šetření a hloubkové rozhovory s respondenty ze spolku Ultreia. Výzkum ukazuje, že klíčovým problémem je nedostatek dostupného ubytování pro poutníky a nízká informovanost o stezkách. Dále ukazuje na potřebu lepšího zajištění systematické finanční podpory a rozvoje infrastruktury, aby se zvýšil zájem o Svatojakubské stezky v ČR.