Ekonomické dopady vyčerpateľnosti ropy v rokoch 2000-2023 : prípad Saudskej Arábie, Ruska, USA a Číny - Necela, Richard; Růžičková, Barbora; Zeman, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Táto diplomová práca analyzuje ekonomické dôsledky vyčerpateľnosti ropy v Saudskej Arábii, Ruskej federácii, USA a Číne v období 2000–2023. Využíva modifikovanú Hubbertovu krivku na predikciu produkčných vrcholov a korelačnú analýzu na hodnotenie závislosti HDP od cien ropy. Práca prináša originálny príspevok prostredníctvom komparatívnej analýzy rozdielnych typov ekonomík: tradičných exportérov (Saudská Arábia, Rusko), technologicky inovatívneho producenta (USA) a dovozne závislej krajiny (Čína). Výsledky ukazujú rôzne stupne ekonomickej závislosti: Saudská Arábia vykazuje stredne silnú pozitívnu koreláciu (0,302) s tendenciou rastu; Rusko slabú negatívnu koreláciu (-0,1792); USA sú prakticky nezávislé (-0,0021); a Čína len minimálne závislá (-0,071). Analýza tiež odhaľuje paradox medzi veľkosťou ropných rezerv a časovaním produkčných vrcholov: USA, napriek nižším rezervám (58,27 mld. barelov), dosiahnu vrchol až v roku 2055, zatiaľ čo Saudská Arábia s najväčšími rezervami (267,23 mld. barelov) už v roku 2031. Práca poskytuje nový pohľad na efektivitu adaptačných mechanizmov jednotlivých krajín a formuluje odporúčania pre ich stratégie energetickej a ekonomickej diverzifikácie v kontexte globálnej energetickej transformácie.
Vedoucí práce: Barbora Růžičková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses