Analýza ekonomizace mažoretkových souborů v kontextu zachování jejich umělecké hodnoty a tradic - Pelclová, Nikol; Zelený, Martin; Lindner, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu nejvhodnějších způsobů ekonomizace mažoretkových souborů, které jsou zároveň v souladu se zachováním jejich umělecké hodnoty a tradice. Cílem bylo identifikovat možnosti financování a udržitelného ekonomického řízení mažoretkových souborů, které v současné době čelí výzvám spojeným s rostoucími náklady a omezenými zdroji. Dále se zabývá tím, jak tyto ekonomické strategie aplikovat, tak aby nebyla ohrožena umělecká kvalita a byla respektována kulturní tradice mažoretkových souborů. Teoretická část se věnuje historii mažoretkových souborů, jejich kulturní identitě, výčtu mažoretkových asociací a definici ekonomizace spolu s výčtem jejích nejčastějších způsobů. V praktické části byly pomocí kódování analyzovány odpovědi od šesti vedoucích mažoretkových souborů, kteří sdělovali, jaké způsoby ekonomizace uplatňují jejich soubory a zda při tom přihlíží k jejich umělecké hodnotě a mažoretkové tradici. Druhotným cílem této práce je představit komercializaci mažoretek a zjistit, jaké nejvýznamnější hrozby a zároveň příležitosti vedoucí mažoretkových souborů v komercializaci mažoretek vidí.
Vedoucí práce: Martin Zelený
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses