Analýza a optimalizace stavu zásob ve farmaceutické společnosti - Mainzer, Kryštof; Jirsák, Petr; Rathouský, Bedřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu a optimalizaci řízení zásob ve farmaceutické společnosti. Cílem práce je navrhnout taková opatření, která povedou ke snížení nákladů na skladování, minimalizaci rizika expirace zásob a současně zachování požadované dostupnosti léčivých přípravků. K dosažení cíle byla využita kombinace kvantitativních metod, konkrétně ABC a XYZ analýza, výpočty EOQ a ROP, a kvalitativního přístupu v podobě polostrukturovaného rozhovoru. Sortiment byl rozdělen do skupin podle míry predikovatelnosti a ekonomického významu. Na základě provedené syntézy byly formulovány návrhy na úpravu objednávkových procesů a zefektivnění forecastingu. Výsledky práce poukazují na konkrétní slabiny současného systému řízení zásob a současně poskytují ucelený rámec pro jeho optimalizaci v praxi.
Vedoucí práce: Petr Jirsák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses