Řízení rizik v bankovnictví s využitím Globálních standardů interního auditu - Ostrihonová, Beáta; Dvořáček, Jiří, 1947-; Kupec, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu Globálních standardů interního auditu na řízení rizik v bankovnictví. Cílem práce je zjistit na praktickém příkladu analyzovat vliv nových Globálních standardů interního auditu na proces řízení rizik v bankovním sektoru. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje základní pojmy a shrnuje dosavadní poznatky z empirických studií dané tématiky. V praktické části je představena konkrétní banka XY, vymezeno fungování interního auditu na základě interních dokumentů. Poté jsou shrnuty a vyhodnoceny polostrukturované rozhovory s respondenty z útvarů vnitřního auditu a řízení rizik. Z práce vyplynulo, že Standardy přinesly pozitivní impulz zejména v rámci interního auditu, avšak jejich dopad na širší rámec řízení rizik je zatím omezený, zejména z důvodů nedostatečné meziútvarové spolupráce v daném útvaru. Plynoucím doporučením je zintenzivnění spolupráce mezi útvarem interního auditu a řízení rizik banky XY, a to zejména prostřednictvím pravidelné komunikace, sdílení výstupů a sladění metodik.
Vedoucí práce: Jiří Dvořáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses