Monitorovací systém pro samoobslužné biometrické kiosky - Dvořák, Filip; Buriánek, Jan; Svatoš, Oleg; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a realizací monitorovacího systému pro samo-obslužné biometrické kiosky společnosti Thales Group. Cílem práce je vytvořit řešení umožňující sběr, zpracování a vizualizaci provozních dat tak, aby bylo možné efektivně sledovat stav zařízení, identifikovat případné problémy a podpořit jejich včasné řešení. Systém je postaven na open-source nástrojích Prometheus, Grafana, Loki a Promtail, které společně zajišťují sběr metrik a logů a jejich přehledné zobrazení. Součástí řešení je sestavení architektury umožňující nasazení systému v prostředí simu-lujícím reálný provoz kiosků. Výstupem je nástroj, který poskytuje přehled o dostupnosti zařízení, vytížení jednotlivých komponent i výskytu chybových stavů, a přispívá tak k lepší správě a provoznímu dohledu nad sítí zařízení. Přínosem navrženého systému je přehlednost, modularita a snadná rozšiřitelnost, díky čemuž může být využit jako základní prvek provozního dohledu v různých nasazeních podobných zařízení.
Vedoucí práce: Jan Buriánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses