Sugar Tax v České republice - Šimánková, Natálie (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou zavedení daně ze slazených nápojů (tzv. sugar tax) v České republice. Vychází ze skutečnosti, že pravidelná a nadměrná konzumace cukrem slazených nápojů představuje významné zdravotní riziko, zatímco jejich spotřeba v ČR dlouhodobě patří k nejvyšším v Evropě. Cílem této diplomové práce je na základě provedených analýz daňových modelů v evropských zemích a zkušeností ze zahraničí navrhnout optimální model daně ze slazených nápojů pro Českou republiku. Součástí výzkumu je komparativní analýza daňových modelů ve vybraných evropských zemích, s důrazem na rozdíly v konstrukci, sazbách a rozsahu zdanění. Na základě reálných dat byla také vypočtena výše podílu daně na maloobchodní ceně vybraných nápojů, což umožnilo porovnat skutečné zatížení v jednotlivých státech. Práce dále prezentuje výsledky dotazníkového šetření mezi českými výrobci slazených nápojů a na jejich základě navrhuje vlastní model sugar tax pro Českou republiku.