Sugar Tax v České republice - Šimánková, Natálie; Klazar, Stanislav, 1974-; Semerád, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou zavedení daně ze slazených nápojů (tzv. sugar tax) v České republice. Vychází ze skutečnosti, že pravidelná a nadměrná konzumace cukrem slazených nápojů představuje významné zdravotní riziko, zatímco jejich spotřeba v ČR dlouhodobě patří k nejvyšším v Evropě. Cílem této diplomové práce je na základě provedených analýz daňových modelů v evropských zemích a zkušeností ze zahraničí navrhnout optimální model daně ze slazených nápojů pro Českou republiku. Součástí výzkumu je komparativní analýza daňových modelů ve vybraných evropských zemích, s důrazem na rozdíly v konstrukci, sazbách a rozsahu zdanění. Na základě reálných dat byla také vypočtena výše podílu daně na maloobchodní ceně vybraných nápojů, což umožnilo porovnat skutečné zatížení v jednotlivých státech. Práce dále prezentuje výsledky dotazníkového šetření mezi českými výrobci slazených nápojů a na jejich základě navrhuje vlastní model sugar tax pro Českou republiku.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses