Ochrana kulturního dědictví v Korejské republice (s důrazem na dědictví z doby japonské okupace) - Voglová, Michaela (2025)
Tato bakalářská práce si klade za cíl analyzovat přístup Korejské republiky k ochraně obtížného dědictví (difficult heritage) spojeného s obdobím japonské okupace (1910–1945). Zvláštní pozornost je věnována dopadu tohoto přístupu na kolektivní paměť a národní identitu. Práce kombinuje teoretická východiska s analýzou konkrétních případů, přičemž využívá široké spektrum sekundárních zdrojů (odborná literatura, akademické články) a zároveň pracuje s primárními daty získanými vlastním kvantitativním výzkumem mezi jihokorejskou mládeží. Ačkoliv je povědomí o koloniální architektuře mezi mladými Jihokorejci není příliš vysoké, jejich postoje k ní jsou emocionálně a symbolicky zatížené. Přístup k těmto památkám je diferencovaný, některé byly zničeny, jiné zachovány jako muzea a další přeměněny pro nové účely.