Analýza a návrh skladovacího řešení ve společnosti ProfiLubOil s.r.o. - Bakalář, Matěj; Vinš, Marek; Javorský, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou nákladové efektivity skladu společnosti ProfiLubOil ve střední Evropě. Cílem práce bylo ověřit domněnku managementu o nadstandardní nákladovosti tohoto skladu v porovnání s filiálními sklady společnosti v jiných částech Evropy a následně navrhnout možná opatření ke snížení nákladů. V teoretické části je vymezen kontext logistiky v petrochemickém průmyslu, práce s hořlavými látkami, otázky nákladového řízení a principy cenové indexace. Praktická část je založena na kvantitativní analýze interních a externích dat, použití parity kupní síly, analýze rozptylu (ANOVA) a regresní analýze. Výsledky ukazují, že středoevropský sklad skutečně vykazuje vyšší náklady, než by odpovídalo makroekonomickým podmínkám, a že existují potenciální cesty ke snížení nákladů, například omezení skladování nejrizikovějších hořlavin, úprava indexace či přechod na open-book kalkulaci. Práce zároveň upozorňuje na omezení analýzy a poskytuje doporučení pro budoucí strategii společnosti v oblasti skladování.
Vedoucí práce: Marek Vinš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses