Optimalizace itineráře tras Tour de France - Mrázek, Šimon; Borovička, Adam; Fábry, Jan, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací přejezdových vzdáleností mezi etapami cyklistického závodu Tour de France. K řešení tohoto problému je využita modifikovaná úloha obchodního cestujícího, která poskytuje vhodný metodický rámec pro nalezení efektivního pořadí etap. V teoretické části práce je úloha obchodního cestujícího uvedena v kontextu teorie grafů, jsou popsány její varianty a analyzovány metody řešení. Praktická část aplikuje tyto poznatky na reálná data z Tour de France. Cílem je navrhnout optimální uspořádání etap z hlediska minimalizace přejezdových vzdáleností mezi po sobě následujícími etapami. Výsledky jsou následně porovnány se skutečným itinerářem závodu a jsou diskutovány silné a slabé stránky exaktních i heuristických přístupů.
Vedoucí práce: Adam Borovička
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses