Dopad verejných výdavkov na zdravotníctvo na očakávanú dĺžku života v krajinách Európskej únie - Kačeňáková, Ema (2025)
Diplomová práca sa zaoberá analýzou vplyvu verejných výdavkov na zdravotníctvo na očakávanú dĺžku života v krajinách Európskej únie v období rokov 1995 až 2019. Vý-chodiskom je teoretický rámec ekonómie zdravia, ktorý zdôrazňuje význam investícií do zdravia ako formy ľudského kapitálu s potenciálom pre ekonomický a spoločenský rozvoj. Práca skúma, či a do akej miery sú verejné investície do zdravotníctva spojené so zlepšením zdravotného stavu populácie. Empirická analýza je založená na panelo-vých dátach, ktoré pokrývajú 27 členských krajín Európskej únie a zahŕňajú informá-cie o verejných výdavkoch na zdravotníctvo, očakávanej dĺžke života a ďalších rele-vantných socioekonomických, demografických, behaviorálnych a environmentálnych faktoroch. Na odhadnutie vzťahu medzi premennými sa používajú regresné modely panelových dát s fixnými a náhodnými efektmi. Výsledky analýzy potvrdzujú štatisticky významný pozitívny vplyv verejných výdavkov na zdravotníctvo na očaká-vanú dĺžku života. Okrem verejných výdavkov práca identifikuje aj ďalšie významné determinanty očakávanej dĺžky života. Medzi ne patrí HDP na obyvateľa, ktorý pozi-tívne koreluje so zdravotnými výsledkami a vzdelanie, ktoré sa taktiež ukázalo ako významný pozitívny faktor. Naopak, negatívny vplyv na očakávanú dĺžku života má nadmerná konzumácia alkoholu. Práca zároveň poukazuje na komplexnejší vzťah me-dzi environmentálnymi faktormi a očakávanou dĺžkou života. Zistené výsledky majú implikácie pre tvorbu verejnej politiky v oblasti zdravotníctva. Zdôrazňujú po-trebu nielen adekvátnych finančných investícií, ale aj komplexného prístupu, ktorý zohľadňuje sociálne, ekonomické, behaviorálne a environmentálne faktory ovplyvňu-júce zdravie populácie.