Implementace agenta Dyna-Q do testu algoritmického IQ - Marek, Ondřej; Vadinský, Ondřej; Hoza, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Test algoritmického IQ je jedním z pokusů o vytvoření způsobu evaluace inteligence umělých systémů. Je založený na rámci posilovaného učení a algoritmické teorii informace, a s jeho pomocí je možné provést aproximaci univerzální inteligence mnoha typů umělých agentů. Účelem této práce bylo rozšíření implementace testu o plně funkčního agenta Dyna-Q, který je agentem posilovaného učení kombinujícím funkce algoritmu Q-learning s plánováním za pomoci modelu prostředí. Implementace byla navržena na základě existujících agentů použitých v testu a popisu Dyna-Q v existující literatuře. K její realizaci a zachycení všech potřebných funkcí agenta byl použit programovací jazyk Python. U agenta byla následně pomocí AIQ testu provedena základní evaluace. Evaluací bylo zjištěno několik vlastností chování tohoto algoritmu, jako lepší výsledky agenta při kratším plánování nebo preference vyšších diskontních faktorů s menší pravděpodobností náhodného výběru akcí. Je však kvůli omezenému rozsahu evaluace v AIQ testu možné, že jsou chybné či neúplné.
Vedoucí práce: Ondřej Vadinský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses