Dopad DPH na knižní trh v České republice - Ondráková, Markéta; Slintáková, Barbora; Muzaeva, Petimat; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Cílem diplomové práce bylo změřit dopady snížení DPH na knihy v České republice. Chowovým testem bylo odhaleno, zda zavedení druhé snížené sazby DPH na knihy ve výši 10 % v roce 2015 způsobilo strukturální zlom ve vývoji cen knih, přičemž před rokem 2015 knihy podléhaly 15% sazbě DPH. Výsledky však ukázaly, že strukturální zlom v cenách nastal pouze u dvou z celkových šesti sledovaných kategorií, u kterých došlo po snížení sazby DPH na knihy ke zdražení. Změřeny byly dopady přesunu knih ze zdanitelného plnění podléhajícího 10% sazbě DPH do osvobozeného plnění s nárokem na odpočet. To bylo provedeno porovnáním cen vzorku knih z doby před změnou a po změně, a změřením daňové incidence pomocí metody Petra Davida. Zjištěno bylo, že u většiny sledovaných knih nedošlo po snížení sazby DPH na knihy ke snížení jejich cen, v průměru naopak došlo k mírnému zdražení.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses