Jak organizace využívá mentoring k podpoře profesního rozvoje svých manažerů. - Makhkamov, Aziz; Němec, Otakar; Šmíd, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá mentoringem jako nástrojem profesního rozvoje manažerů. Cílem bylo analyzovat, jak účastníci mentoringových vztahů – mentoři a mentees – vnímají přínosy mentoringu, jaké s ním mají zkušenosti a jak ovlivňuje jejich profesní růst, motivaci, rozhodování a vztah k organizaci. Teoretická část práce představuje mentoring v kontextu řízení lidských zdrojů, motivačních teorií a organizační kultury. Empirická část je založena na interpretativní fenomenologické analýze (IPA) polostrukturovaných rozhovorů s pěti mentory a pěti mentees. Výsledky ukazují, že mentoring – pokud je veden v atmosféře důvěry a partnerství – přináší významné přínosy jak jednotlivcům, tak celým týmům a organizaci. Mentoring podporuje nejen profesní dovednosti, ale i sebereflexi, angažovanost, vztah k hodnotám organizace a rozvoj leadershipu. Práce zároveň nabízí praktická doporučení pro implementaci mentoringu v praxi.
Vedoucí práce: Otakar Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses