Employee engagement - Bukovinská, Andrea; Němec, Otakar; Ebr, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá témou zamestnaneckej angažovanosti. Jej cieľom je navrhnúť odporúčania, ktoré by mohli prispieť k jej posilneniu vo vybranej organizácii. Výskumná otázka sa zameriava na to, či má firma XY vytvorené podmienky podporujúce angažovanosť zamestnancov. Z metodologického hľadiska bola použitá kombinácia kvalitatívneho rozhovoru s HR manažérkou a kvantitatívneho dotazníkového šetrenia medzi zamestnancami na báze modelu Gallup Q12. Praktická časť práce analyzuje oblasti ako vzťahy na pracovisku, motivácia, rozvoj, onboarding a pracovné prostredie. Výsledky ukázali, že firma má v mnohých oblastiach kvalitne nastavené procesy, pričom najväčší priestor na zlepšenie bol identifikovaný v oblasti medziľudských väzieb. Firma si stanovila ako cieľ zamerať sa na employee engagement v aktuálnom roku, preto budú výsledky tohto výskumu poskytnuté ako spätná väzba pre ďalšie spracovanie a rozhodovanie. Názov firmy je z dôvodu citlivosti údajov anonymizovaný.
Vedoucí práce: Otakar Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses