Vliv příjmové nerovnosti na ekonomický růst : Analýza prahových efektů ve střední a východní Evropě - Zahradová, Denisa; Slaný, Martin, 1982-; Ruschka, Adam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zabývá vztahem mezi příjmovou nerovností a ekonomickým růstem v zemích střední a východní Evropy v období 2002–2022. Teoretická část se zaměřuje na vymezení pojmů příjmové nerovnosti a ekonomického růstu, způsoby jejich měření, hlavní determinanty a teoretické přístupy, které vysvětlují jejich vzájemnou souvislost. V empirické části je pomocí panelové regresní analýzy zkoumán nejen lineární, ale i potenciálně nelineární vztah mezi nerovností a růstem. Tento nelineární vztah je testován pomocí kvadratického členu a umožňuje identifikovat tzv. prahovou hodnotu – úroveň nerovnosti, při níž se efekt na ekonomický růst mění ze stimulačního na negativní. Výsledky ukazují, že Giniho koeficient nevykazuje statistickou významnost, zatímco podíl příjmů dolních 50 % populace má signifikantní vztah k hospodářskému růstu. Kvadratický člen této proměnné nevychází statisticky významný, z toho důvodu je odhadnutá prahová hodnota interpretována pouze orientačně. Analýza nicméně naznačuje, že příliš vysoká i příliš nízká míra rovnosti může růst brzdit, což otevírá prostor pro diskusi o existenci optimálního rozdělení příjmů z hlediska podpory ekonomického růstu.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses