Výzkum spokojenosti zákazníků podniku EXE SPORT - Mečíř, Martin (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá zkoumáním spokojenosti zákazníků podniku EXE SPORT. Teoretická část shrnuje zásadní poznatky z odborné literatury, které se vztahují k problematice zákaznické spokojenosti. Pozornost je věnována především hodnotě pro zákazníka, loajalitě, faktorům ovlivňujícím rozhodování spotřebitelů a způsobům, jakými lze spokojenost měřit. Praktická část se zaměřuje na realizaci vlastního kvantitativního výzkumu provedeného pomocí dotazníkového šetření. Získané odpovědi byly vyhodnoceny prostřednictvím korelační analýzy, která umožnila identifikovat klíčové faktory ovlivňující celkovou spokojenost zákazníků. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že zákazníci hodnotí společnost převážně pozitivně, přesto se objevilo několik oblastí, jejichž zlepšení by mohlo přispět k dalšímu rozvoji a posílení vnímání značky EXE SPORT.