Modelování vztahů a fungování franchisingu v gastronomii - Kačírek, Daniel (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu klíčových aspektů fungování franchisingu v gastronomii z pohledu klíčových aktérů – franchisora a franchisanta. Cílem práce bylo identifikovat oblasti, které ovlivňují úspěšnost spolupráce ve franchisových sítích, a vizuálně znázornit jejich vztahy, role a potenciální napětí prostřednictvím modelových přístupů. V rámci výzkumu bylo realizováno šest polostrukturovaných hloubkových rozhovorů s odborníky, franchisanty a franchisory. Data byla zpracována pomocí otevřeného kódování a tematické analýzy. Výsledkem jsou tři analytické modely – Vennův diagram, Pyramidový model a Kompasový model, které znázorňují rozdělení rolí, hierarchii klíčových oblastí a dynamiku systémových vazeb. Závěry ukazují, že úspěch franchisingu v gastronomii je podmíněn především kvalitou vztahu mezi partnery, efektivitou provozního rámce a schopností systému pružně reagovat na změny v prostředí.