Automatická korekce dat v near real-time režimu - Černohorský, Patrik; Pejčoch, David; Máša, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zabývá zlepšováním kvality dat při jejich zpracování v téměř reálném čase (near real-time, NRT). V teoretické části práce na základě rešerše vymezuje pojem NRT (latence v řádu milisekund až nižších jednotek sekund) a identifikuje domény, v nichž zpracování v režimu NRT přináší přidanou hodnotu. Dále je kvalita dat charakterizována pomocí sedmi dimenzí: přesnosti, včasnosti, úplnosti, unikátnosti, relevance, platnosti (syntaktické správnosti) a konzistence. Současně jsou popsány klíčové výzvy, které naplňování těchto dimenzí v prostředí NRT komplikují. V praktické části byla navržena a implementována NRT pipeline postavená na nástrojích Kafka a Flink 1.20 (PyFlink), jež sloužila jako základ pro dva prototypy automatizované korekce dat z tepelných čerpadel. První prototyp prokazatelně zvýšil přesnost a úplnost dat a dodržel průměrnou hranici end-to-end zpoždění stanovenou při vymezení pojetí NRT. Druhý, experimentální prototyp, založený na modelování nepřesnosti s využitím dalších senzorů tepelného čerpadla, potvrdil, že i složitější model lze provozovat v požadovaných mezích, byť s nižším dopadem na přesnost. Výsledky demonstrují, že dobře navržená architektura a cílené korekční mechanismy mohou při NRT zpracování dat výrazně zvýšit jejich kvalitu, aniž by porušily požadavky na zpoždění. Práce zároveň identifikuje směry dalšího rozvoje, zejména zefektivnění zpracování v rámci Flink Jobu, pokročilejší předzpracování a případný přechod na implementaci frameworku Flink v Javě pro dosažení latence v řádu desítek milisekund.
Vedoucí práce: David Pejčoch
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses