Firemní kultura a interní komunikace v interkulturním prostředí - Hrytsyk, Kristýna (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na firemní kulturu a interní komunikaci v interkulturním prostředí. Cílem výzkumu bylo prozkoumat vliv firemní kultury na interní komunikaci v rámci jedné kultury i mezi kulturami a navrhnout doporučení pro její zlepšení ve společnosti Preciosa. Teoretická část vymezuje klíčové pojmy související s firemní kulturou a interní komunikací v interkulturním prostředí se zaměřením na kulturní dimenze, komunikační bariéry a efektivní interní komunikaci. Výzkum byl realizován pomocí smíšeného přístupu s kombinací dotazníkového šetření a kvalitativních rozhovorů. Praktická část navazuje na teoretická východiska a propojuje je s výsledky provedeného výzkumu. Z výstupů vyplývá, že firemní kultura je ve společnosti považována za důležitou, avšak různorodě interpretována mezi kulturními skupinami a jednotlivci. Rozmanitost firemní kultury může interní komunikaci obohacovat, ale i komplikovat v závislosti na přístupu k ní. Na základě zjištění jsou navržena doporučení ohledně sjednocení firemní kultury, vedení schůzek a posílení otevřenosti komunikace.