Vliv home office na styly řízení manažerů a týmovou dynamiku ve vybrané společnosti - Scharhagová, Aneta (2025)
Bakalářská práce se zabývá tématem stylů řízení využívaných manažery a týmovou dynamikou ve vybrané společnosti z odvětví pojišťovnictví. Cílem práce bylo analyzovat, jak manažeři vnímají, že home office ovlivnil jejich manažerský styl a dynamiku týmu. Teoretická část vymezuje klíčové pojmy, které s tématem práce úzce souvisí, a dále se věnuje specifickým aspektům manažerské práce při řízení na dálku. Pro sběr dat byla použita metoda dotazníkového šetření, které bylo doplněno kvalitativními rozhovory. Výsledky výzkumu ukázaly, že týmová dynamika jako celek zůstává spíše neměnná, avšak home office ovlivňuje její jednotlivé prvky různým způsobem. Dále bylo zjištěno, že manažerské styly řízení zůstávají v reakci na podmínky home office spíše stabilní, nicméně si flexibilní pracovní prostředí vyžádalo přizpůsobení stylu řízení konkrétním okolnostem. V rámci výzkumu byly dále identifikovány nejvýraznější manažerské výzvy, jako je rozvoj vztahů v rámci týmu, komunikace a nepředvídatelnost digitálních technologií. Tato zjištění mohou společnosti posloužit například při tvorbě vzdělávacích programů pro manažery.