Aktuální otázky stabilizace zaměstnanců v sektoru soukromého školství - Doksanský, Samuel; Němec, Otakar; Janků, Vítězslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou stabilizace zaměstnanců v sektoru soukromého školství a identifikuje hlavní faktory ovlivňující jejich fluktuaci a retenci. Cílem práce je na základě teoretických poznatků a empirického výzkumu zmapovat příčiny odchodů pedagogických i nepedagogických pracovníků a navrhnout konkrétní opatření vedoucí ke zvýšení jejich setrvání v organizaci. Teoretická část práce se věnuje charakteristice soukromého školství, rozdílům mezi veřejným a soukromým sektorem v oblasti řízení lidských zdrojů, vymezení pojmu fluktuace a analýze klíčových faktorů, které ji ovlivňují, včetně motivačních teorií. V praktické části byla realizována kombinace kvantitativního (dotazníkové šetření mezi zaměstnanci) a kvalitativního výzkumu (polostrukturované rozhovory s vedením jednotlivých školských zařízení). Výsledky ukazují, že nejčastějšími důvody fluktuace jsou nízké finanční ohodnocení, nedostatek benefitů a chybějící možnosti profesního růstu. Naopak pozitivně působí dobré mezilidské vztahy, vstřícné vedení a kvalitní pracovní atmosféra. Na základě zjištěných dat jsou navržena opatření, která mohou napomoci ke zvýšení míry stabilizace, včetně podpory dalšího vzdělávání, rozvoje benefitního systému, zvýšení transparentnosti a zajištění rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. Práce přináší prakticky využitelné výstupy, které mohou sloužit jako návod pro vedení soukromých škol, jež se potýkají s otázkami zaměstnanecké stability.
Vedoucí práce: Otakar Němec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses