Činnost veřejného ochránce práv v 21. století - Trojanová, Barbora; Louda, Tomáš, 1955-; Matula, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na činnost veřejného ochránce práv v České republice. Teoretická část se zabývá historií, zavedením a členěním instituce, ústavním zakotvením a definicí veřejného ochránce práv. Dále je v teoretické části provedena analýza zákona o veřejném ochránci práv. V praktické části jsou rozebrány vybrané podněty řešené ombudsmanem za účelem přiblížení jeho činnosti široké veřejnosti. V praktické části je dále provedena statistika počtu přijatých a vyřízených podnětů a počtu přijatých a vyřízených podnětů v působnosti a mimo působnost od roku 2018 do roku 2023. Poté v práci dochází ke komparaci počtu přijatých a vyřízených podnětů s dánským ombudsmanem. Počet podnětů se ve sledovaném období pohybuje okolo 7 000 až 8 000 to dokládá potřebnost této instituce. Český ombudsman má vyšší počet přijatých a vyřízených podnětů než dánský ombudsman. Dle autorky práce je nutné ústavně zakotvit instituci ombudsmana a vytvořit jednotnou definici.
Vedoucí práce: Tomáš Louda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses