Sociálně-psychologické faktory a nástroje ovlivňující spokojenost a efektivitu virtuálních týmů. - Malinovská, Anna; Fonferová, Ľudmila; Sklenák, Vilém, 1963-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce zkoumá sociálně-psychologické faktory a digitální nástroje ovlivňující spokojenost a efektivitu členů virtuálních týmů. Cílem práce bylo identifikovat klíčové prvky, které podporují týmovou spolupráci v digitálním prostředí, a porozumět výzvám, které s sebou virtuální spolupráce přináší. Autorka využila kvalitativní výzkumnou metodu formou hloubkových rozhovorů s jednotlivci pracujícími ve virtuálních a hybridních týmech. Respondenti sdíleli své zkušenosti s prací na dálku, vnímání týmové dynamiky, komunikačních nástrojů a dopadů flexibility a autonomie. Analýza rozhovorů odhalila, že důvěra, transparentní komunikace a neformální interakce významně ovlivňují pracovní spokojenost a soudržnost týmu. Flexibilita a autonomie byly hodnoceny pozitivně, zároveň ale přinášely rizika v podobě prolínání pracovního a osobního života. Digitální nástroje hrály klíčovou roli v každodenním fungování týmů, avšak při jejich neefektivním využívání vznikaly problémy, jako je informační přetížení. Práce přináší praktická doporučení pro vedení virtuálních týmů a poukazuje na potřebu rovnováhy mezi technologií a mezilidskými vztahy.
Vedoucí práce: Ľudmila Fonferová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses