Projekt využívající arteterapii jako nástroj podpory lidí se zdravotním postižením - Štěpánová, Nela (2025)
Diplomová práce se zabývá projektem Každý může být umělcem, který využívá arteterapii jako nástroj sociální inkluze a podpory osob s mentálním postižením. Na základě teoretického vymezení arteterapie a souvisejících uměleckých směrů analyzuje práce konkrétní model projektu, hodnotí jeho organizační, ekonomické a komunikační aspekty a zaměřuje se na jeho dopad na zapojené aktéry. Praktická část je věnována případové studii projektu Každý může být umělcem a je založena na kvalitativním a kvantitativním výzkumu – rozhovorech a dotazníkovém šetření mezi arteterapeuty, organizátory a zúčastněnými zařízeními. Práce identifikuje silné stránky projektu, bariéry jeho udržitelnosti, možnosti dalšího směřování a přináší doporučení pro jeho budoucí rozvoj. Výsledky mají sloužit nejen organizátorům projektu Každý může být umělcem, ale mohou být přínosem také pro širší odbornou a laickou veřejnost.