Využití úvěrového scoringu při hodnocení kreditního rizika - Havel, Ondřej; Blahová, Naďa, 1958-; Brada, Jaroslav, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím úvěrového scoringu při hodnocení kreditního rizika. Kreditní riziko představuje jedno z nejvýznamnějších rizik, kterým finanční instituce čelí, a jeho správné měření je klíčové pro efektivní rozhodování o poskytnutí úvěru. Práce popisuje podstatu kreditního rizika, jeho měření a predikci, přičemž zvláštní pozornost je věnována scoringovým modelům. Zaměřuje se zejména na logistickou regresi, která představuje běžně používaný nástroj pro odhad pravděpodobnosti defaultu dlužníka. V empirické části je aplikován scoringový model na dataset obsahující informace o úvěrech a klientech. Po předzpracování dat je odhadnut model logistické regrese a vyhodnocena jeho predikční výkonnost. Výsledky ukazují, že ačkoli model dosahuje jen omezené predikční přesnosti, umožňuje identifikovat proměnné významně ovlivňující pravděpodobnost defaultu. Práce zároveň diskutuje limity zvoleného přístupu a naznačuje možnosti dalšího rozvoje scoringových metod včetně práce s nevyváženými daty a širším spektrem prediktorů.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses