Regionální filmová výroba v Jihomoravském kraji - Horáčková, Hana (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na regionální filmovou výrobu v Jihomoravském kraji. Cílem je zmapovat současný stav filmové výroby v regionu, identifikovat její silné a slabé stránky a navrhnout opatření pro zlepšení. Teoretická část se soustředí na fungování filmového průmyslu v ČR, jeho dopady na ekonomiku a kulturu, zmapování filmových institucí v ČR a v neposlední řadě na analýzu švédského modelu regionální filmové výroby. Praktická část zahrnuje kvalitativní výzkum formou rozhovorů s klíčovými aktéry filmového průmyslu v Jihomoravském kraji. Následně jsou formulována konkrétní doporučení pro zlepšení regionální filmové praxe, včetně srovnání se švédským modelem. Výstupy práce mohou sloužit jako podklad pro strategické rozhodování a efektivní využívání kulturního a ekonomického potenciálu regionální filmové výroby v ČR.