Crowdfunding ESG projektov v Českej republike - Kuhajdová, Ema (2025)
Táto diplomová práca sa zameriava na preskúmanie možností financovania ESG projektov prostredníctvom úverového crowdfundingu v Českej republike. Hlavným cieľom je analyzovať, aké faktory ovplyvňujú úspešnosť týchto projektov a aké bariéry bránia ich širšiemu uplatneniu. Teoretická časť poskytuje prehľad o crowdfundingu, ESG investovaní a súvisiacich trendoch. Praktická časť využíva kvalitatívny výskum vo forme hĺbkových rozhovorov s investormi a zástupcami platforiem ROIER a Fingood. Analýza ukazuje, že rozhodovanie investorov ovplyvňujú najmä výnos, riziko, transparentnosť a zrozumiteľnosť projektov. Platformy čelia nedostatku pripravených ESG projektov a obavám investorov z ich návratnosti. Práca navrhuje konkrétne odporúčania, ako zlepšiť informovanosť, podporiť dôveru a posilniť postavenie ESG projektov na crowdfundingovom trhu.