Porovnání modelů pro predikci cen nemovitostí na reálných datech - Jindráček, Tadeáš (2025)
Cílem této bakalářské práce je využití technik web scraping pro získání reálných dat, aplikace vybraných regresních modelů pro odhad ceny nemovitosti a následné porovnání těchto modelů. Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je představena oblast web scrapingu, včetně etických a právních aspektů web scrapingu. Dále jsou popsány domény data miningu, strojového učení, neuronových sítí a principů regresní analýzy. U jednotlivých regresních modelů je popsán jejich teoretický základ, výhody, nevýhody, jejich aplikovatelnost a omezení na reálném realitním trhu. Praktická část obsahuje aplikaci web scrapingu, následnou tvorbu a předzpracování datasetu, využití jednotlivých predikčních modelů, jejich evaluaci a vizualizace. Po praktické části práce jsou diskutovány jednotlivé výsledky. Jsou rozebrány rozdíly ve výkonu jednotlivých modelů, vzájemné porovnání a diskuse vhodnosti použití v praxi. V závěru je celá práce shrnuta, vyzdviženy klíčové přínosy a jsou nastíněna možná rozšíření do budoucna.