Přes "železnou oponu". Hospodářské vztahy mezi komunistickým Československem a Velkou Británií v letech 1946/48-1951/53 - Samek, Adam; Kovář, Martin, 1965-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu hospodářských a ekonomických vztahů mezi Československem a Velkou Británií v letech 1946-1953, tedy v období zásadních geopolitických změn a začínající studené války. Cílem práce bylo identifikovat a analyzovat hlavní politické a ekonomické faktory, které formovaly bilaterální spolupráci těchto dvou ideologicky rozdílných států. V rámci výzkumu byla využita komparativní metoda a historicko-deskriptivní analýza, přičemž práce čerpá jak z archivních materiálů a hospodářských dat, tak i z odborné literatury. Hlavní přínos práce spočívá v novém uceleném pohledu na proměnu hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi v kontextu rostoucí politické a diplomatické izolace Československa primárně po převratu v únoru roku 1948. Na základě dobových dokumentů a konkrétních dat ukazuje, jak politické okolnosti, změna režimu a rozdílná hospodářská orientace vedly k faktickému utlumení dříve aktivních ekonomických vazeb. Přidaná hodnota spočívá v integraci hospodářských dějin s analýzou zahraničněpolitických souvislostí.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses