Ekonomický potenciál využití brownfieldů na území Prahy pro rozvoj kreativních klastrů - Chybisov, Artem (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou možností rozvoje kreativních klastrů na území brownfieldů v hlavním městě Praze. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou definovány základní pojmy jako brownfield, kreativní průmysly, klastry a kreativní klastry, a popsány jejich funkce v městském a ekonomickém kontextu. Praktická část se zaměřuje na analýzu čtyř konkrétních brownfieldů v Praze (Nákladové nádraží Žižkov, Kasárna Karlín, Holešovická tržnice a Pragovka), pro které byla sestavena předběžná SWOT matice s cílem posoudit jejich potenciál pro rozvoj jako kreativních klastrů. Součástí praktické části je také shrnutí mezinárodních zkušeností s revitalizací brownfieldů a zakládáním kreativních klastrů v zahraničí. Na základě těchto poznatků jsou formulována strategická doporučení pro Prahu. Cílem práce je identifikovat ekonomický potenciál těchto lokalit a navrhnout cesty, jak je efektivně zapojit do kulturně-ekonomického rozvoje města. Sekundárním cílem je zvýšit povědomí o možnostech alternativního využití brownfieldů.