Od subkultury k dědictví UNESCO : techno jako symbol kulturní identity města Berlín - Hartigová, Monika (2025)
Bakalářská práce s názvem „Od subkultury k dědictví UNESCO: techno jako symbol kulturní identity města Berlín“ si klade za cíl prozkoumat, jakým způsobem berlínská techno scéna ovlivňuje identitu města. Metodika zahrnuje kvalitativní výzkum, provedený pomocí hloubkových rozhovorů s aktéry berlínské techno scény, doplněný teoretickou analýzou. Výsledky ukazují, že techno mělo významný vliv na znovusjednocení Berlína tím, že vytvořilo neutrální prostory pro interakci. Scéna se vyvinula ze spontánních, improvizovaných akcí do profesionálních klubů, ale i přes globalizaci si zachovává subkulturní charakter definovaný hodnotami jako komunita a svoboda projevu. Mezi klíčové výzvy patří gentrifikace a řízení dopadu turismu, který je částečně řešen přísnými pravidly pro vstup do klubů. Status UNESCO je vítaným symbolickým uznáním, ale jeho praktická ochrana před ekonomickým tlakem je zpochybňována. Práce dochází k závěru, že berlínská techno kultura zůstává důležitou subkulturní silou, která hluboce formuje identitu města.