Virtuální influenceři - chování a důvěryhodnost v prostoru sociálních sítí - Gichunts, Nare; Mareš, Jan, 1986-; Klement, Vítězslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá zkoumáním virtuálních influencerů a jejich vnímané důvěryhodnosti. Cílem této práce bylo prozkoumat důvěryhodnost virtuálních influencerů a vlastnosti, které mají vliv na budování důvěryhodnosti virtuálního influencera s interagujícím publikem, konkrétně atraktivita, autenticita a antropomorfismus. V teoretické části práce byl definován pojem virtuálního influencera, jeho historie, dělení, výhody i nevýhody a porovnání s reálnými influencery. V praktické části byl proveden primární výzkum ve formě dotazníkového šetření a pomocí statistických testů bylo ověřeno, že všechny tři vlastnosti (autenticita, atraktivita a antropomorfismus) mají vliv na vnímanou důvěryhodnost virtuálního influencera. Zjištění z primárního výzkumu i literární rešerše byla promítnuta do diskuze a na jejich základě byl v rámci kapitoly Praktické implikace vytvořen set manažerských doporučení, jak by měl být virtuální influencer navržen, aby vzbuzoval co největší důvěryhodnost ve spotřebiteli.
Vedoucí práce: Jan Mareš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses