Analýza exekucí a zadluženosti v ČR pomocí statistických metod - Pilař, Tomáš (2025)
Bakalářská práce se zabývá statistickou analýzou exekucí a zadluženosti v České republice. Cílem je pomocí analýzy časových řad a popisné statistiky zhodnotit vývoj, strukturu a regionální rozdíly exekučního zatížení. Využita byla data Exekutorské komory České republiky a projektu Mapa zadlužení. Mezi lety 2016 a 2024 poklesl počet povinných z 834 tisíc na 614 799 (−26,29 %), počet exekucí klesl ze 4,46 milionu na 3,46 milionu (−22,47 %). Nejvyšší podíl osob v exekuci vykazují okresy Most (16,6 %), Ústí nad Labem (14,6 %) a Sokolov (14 %). Průměrný počet exekucí na povinného zůstává vysoký, 38,52 % osob má více než 5 exekucí. Nejvyšší počet řízení vedených proti jediné osobě dosáhl 242. Rozdělení celkové vymáhané částky vykazuje velmi výraznou pravostrannou šikmost (602) a extrémní špičatost (416 616), což odráží extrémně vysoké dluhy u malé části povinných. Průměrná vymáhaná částka dosáhla 922 615 Kč, medián činil 287 427 Kč. Průměrná výše dluhu s věkem roste, medián však kulminuje mezi 50–59 lety okolo 400 tisíc Kč. Práce potvrzuje výrazné regionální i demografické rozdíly v míře zadluženosti.