Analýza investičného rozhodovania s využitím sentimentálnej analýzy - Kováč, Tomáš; Bahník, Štěpán; Pešata, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Táto bakalárska práca sa zaoberá analýzou vplyvu sentimentu na sociálnej sieti Twitter na volatilitu a výkonnosť vybraných finančných aktív – konkrétne akcií (Apple, Microsoft, Tesla, Amazon, Alphabet) a kryptomeny Bitcoin. Hlavným cieľom je identifikovať rozdiely v reakcii týchto aktív na sentimentálne zmeny v online prostredí. Práca využíva historické dáta o cenách aktív a príspevkoch na Twitteri z rokov 2021 až 2022. Používam metódy sentimentálnej analýzy, konkrétne lexikálna metóda VADER, a ekonometrické modely GARCH a EGARCH na modelovanie volatility. Pre komplexnú analýzu vzťahov medzi sentimentom a finančnými dátami boli použité cross-korelačná funkcia a wavelet koherencia. Výsledky naznačujú, že sila korelácie medzi jednotlivými aktívami a zmenami sentimentu sa líši, pričom Tesla a Bitcoin vykazujú vyššiu volatilitu. Prínosom práce je poskytnutie hlbšieho pochopenia dynamiky sentimentu a jeho potenciálneho vplyvu na investičné rozhodovanie.
Vedoucí práce: Štěpán Bahník
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses