Bariéry udržateľného správania Generácie Z v oblasti módy - Vasiľová, Michaela (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá spotrebiteľským správaním žien Generácie Z českej národnosti v súvislosti s nakupovaním udržateľnej módy. Cieľom je pomocou kvalitatívnych metód preskúmať, aké bariéry tieto ženy vnímajú pri rozhodovaní o kúpe a ako tieto prekážky ovplyvňujú ich spotrebiteľské správanie. Práca identifikuje hlavné bariéry, ako sú cena, nedostatok informácií a dostupnosť. Najvýraznejšou prekážkou sa ukázala byť vysoká cena, ktorá vplýva aj na motiváciu, ochotu vyhľadávať informácie a pohodlie pri nákupe. Zistenia poukazujú na vzájomné prepojenie týchto faktorov a nízku ochotu respondentiek investovať čas do hľadania udržateľných alternatív. Výsledkom sú konkrétne odporúčania pre módne značky a firmy, ktoré chcú začleniť princípy udržateľnosti do svojej tvorby. Práca zároveň prispieva k lepšiemu pochopeniu postojov mladej generácie žien k udržateľnosti v módnom priemysle.