Akceptace AI jako nástroje pro diagnostiku a tvorbu léčebných plánů v očích pacientů v České republice - Evdokimenko, Iuliia (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá postoji pacientů v České republice k využívání umělé inteligence jako nástroje pro lékařskou diagnostiku. Cílem práce bylo analyzovat míru akceptace AI, identifikovat faktory ovlivňující její přijetí a zmapovat hlavní obavy a očekávání pacientů. Výzkum byl realizován formou kvantitativního dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 183 respondentů. Výsledky ukazují, že většina pacientů vnímá umělou inteligenci pozitivně, zejména jako podpůrný nástroj zvyšující rychlost a přesnost diagnostiky, nikoliv však jako náhradu lékaře. Současně se objevují obavy spojené s chybovostí, technickými selháními, ochranou osobních údajů a ztrátou lidského přístupu. Práce potvrzuje, že klíčovou roli v akceptaci AI hraje důvěra v lékaře, transparentnost systému a odborný dohled při jeho využívání.