Vliv metody hodnocení možností na výskyt efektu pořadí při rozhodování - Kulhavá, Adéla; Mařanová, Lucie; Vrbová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Schopnost dělat racionální rozhodnutí je v životě klíčová. Rozhodování však často ovlivňují kognitivní zkreslení, tedy systematické chyby v úsudcích a rozhodnutích. Tato bakalářská práce se zaměřuje na jedno z těchto zkreslení, efekt pořadí, který označuje nepřiměřenou preferenci pro první nebo poslední položku v sadě výběru. Tento efekt byl zkoumán ve vztahu ke spotřebnímu rozhodování a cílem bylo zjistit, zda existuje vztah mezi metodou hodnocení možností a výskytem efektu pořadí, konkrétně u spotřebitelů s nízkou znalostí kategorie. Primární data byla získána prostřednictvím online experimentu simulujícího nákupní rozhodování a následně analyzována pomocí binomického a chí-kvadrát testu. Výsledky potvrdily statisticky významný vztah mezi metodou hodnocení možností a výskytem efektu pořadí u zkoumané skupiny spotřebitelů. Vedlejší hypotézy navíc zpochybnily dosavadní vysvětlení tohoto vztahu na základě teorie shody schématu, podle které by přirozenější metoda hodnocení měla posilovat vliv efektu pořadí. Provedený experiment však ukázal, že párové hodnocení, vnímané jako přirozenější, vedlo naopak k oslabení vlivu efektu pořadí u spotřebitelů s nízkou znalostí kategorie.
Vedoucí práce: Lucie Mařanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses