Možnosti lepšieho využitia Pamätnej izby Gorazda Zvonického v Močaranoch - Muchová, Martina (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá analýzou Pamätnej izby Gorazda Zvonického v Močaranoch, ktorá uchováva odkaz významného katolíckeho kňaza a básnika Gorazda Zvonického a predstavuje dôležitý prvok lokálnej kultúrnej identity. Cieľom práce je zhodnotiť súčasný stav tejto kultúrnej inštitúcie a navrhnúť konkrétne možnosti, ako ju priblížiť širšej verejnosti a posilniť jej postavenie v rámci miestneho kultúrneho života. V teoretickej časti sú vymedzené pojmy lokálna kultúra, regionálny rozvoj, kultúrne dedičstvo a múzeum. Je predstavené mesto Michalovce a básnik Gorazd Zvonický. Praktická časť je založená na kvalitatívnom výskume realizovaného formou rozhovorov so siedmimi respondentmi, ktorí sú rôznym spôsobom prepojení s činnosťou Pamätnej izby. Súčasťou práce je aj komparatívna analýza s podobnými inštitúciami na východnom Slovensku. Výstupom práce sú návrhy opatrení na zvýšenie atraktivity a využitia Pamätnej izby Gorazda Zvonického ako živého priestoru kultúrneho a spoločenského diania.