Generativní AI při tvorbě filmových scén : porovnání platforem - Mordvinova, Anastasiia (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na využití generativní umělé inteligence při tvorbě filmových scén, konkrétně na porovnání dvou moderních platforem – Sory od společnosti OpenAI a RunwayML. S rozvojem těchto technologií přicházejí nové možnosti v audiovizuální tvorbě, ale také etické a profesní otázky. Východiskem pro práci byla stále větší přítomnost AI ve filmové tvorbě, která vyvolává nejen technologický zájem, ale také etické a profesní diskuse, zvláště po stávce hollywoodských scenáristů v roce 2023. Cílem práce bylo analyzovat současné schopnosti těchto systémů v oblasti generování videa na základě textového popisu a zhodnotit jejich využitelnost v prostředí filmové tvorby. Zvolená metodologie kombinuje teoretickou rešerši, komparační analýzu obou platforem, která zahrnovala praktické generování čtyř typů scén (portrét, krajina, architektura, fantazijní prostředí). Výstupy byly dále hodnoceny pomocí dotazníkového šetření mezi 52 respondenty z řad studentů a profesionálů z filmového prostředí. Výsledky ukázaly, že platforma Sora byla hodnocena jako vizuálně působivější a vhodnější pro stylizované a emocionálně laděné scény, zatímco RunwayML prokázal větší technickou stabilitu a praktičnost při použití v profesionálním prostředí. Dotazovaní potvrdili, že generativní AI má v současné době největší potenciál zejména ve fázi preprodukce, například pro tvorbu storyboardů, vizualizaci nápadů či návrh scén. Zároveň však upozornili, že kvalita výstupů zatím není dostatečná pro přímé použití bez dalších úprav. Přínos práce spočívá v provedení praktické komparativní analýzy dvou relevantních nástrojů pro tvorbu videí a interpretaci profesionální zpětné vazby. Práce rovněž zmiňuje limity testování, jako jsou technická omezení platforem, nízký počet iterací a su