Možnosti rozvoja spoločnosti v stagnujúcom odvetví - Rybárová, Klára; Krause, Josef, 1978-; Kupec, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Táto bakalárska práca sa zameriava na možnosti rozvoja spoločnosti pôsobiacej v stagnujúcom polygrafickom odvetví na Slovensku, pričom jej hlavným cieľom je navrhnúť a odporučiť konkrétne stratégie podporujúce prežitie a rast v konkurenčnom prostredí tlače a vydavateľstva. Teoretická časť práce je zameraná na objasnenie základných pojmov a koncepcií v oblasti strategického riadenia, špecifík malých a stredných podnikov, charakteristík upadajúcich odvetví a predstavenia nástrojov strategickej analýzy, ktoré boli následne využité v empirickej časti. Analýza vybranej spoločnosti v praktickej časti zahŕňala hodnotenie vonkajšieho prostredia pomocou PESTEL analýzy, Porterovho modelu piatich síl a analýzy konkurencie, ako aj posúdenie vnútorných faktorov prostredníctvom VRIO analýzy, finančnej analýzy a portfóliovej analýzy. Zistené poznatky boli syntetizované v SWOT analýze a analýze rizík, čím vznikol základ pre návrh konkrétnych strategických odporúčaní. Výsledkom práce je súbor odporúčaní zameraných na zvýšenie konkurencieschopnosti, adaptáciu na technologické zmeny, diverzifikáciu portfólia a efektívnejšie využitie vnútorných zdrojov.
Vedoucí práce: Josef Krause
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses