Aplikace teorie her na pokutové kopy v kopané - Novotný, Ondřej (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá aplikací teorie her na situaci pokutového kopu v kopané. Cílem práce je formulovat model pokutového kopu jako strategickou hru dvou hráčů s nulovým součtem, sestavit výplatní matice na základně reálných dat, následně určit optimální strategie střelců i brankářů pomocí smíšených strategií a Nashovy rovnováhy. Výzkum je založen na datech z anglické nejvyšší soutěže (Premier League) za období dvou a půl sezóny, kde byla analyzována pravděpodobnost úspěšnosti střel v závislosti na střely a pohybu brankáře. V rámci práce byla provedena jak obecná analýza, tak i podrobnější v závislosti na různých faktorech. Modely byly řešeny pomocí metod lineárního programování. Výsledky ukazují, že chování hráčů při pokutových kopech je do značné míry konzistentní s teoretickými předpověďmi teorie her a že použití smíšených strategií přispívá k optimalizaci jejich rozhodování.