Aplikace teorie her na pokutové kopy v kopané - Novotný, Ondřej; Dlouhý, Martin, 1970-; Sekničková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá aplikací teorie her na situaci pokutového kopu v kopané. Cílem práce je formulovat model pokutového kopu jako strategickou hru dvou hráčů s nulovým součtem, sestavit výplatní matice na základně reálných dat, následně určit optimální strategie střelců i brankářů pomocí smíšených strategií a Nashovy rovnováhy. Výzkum je založen na datech z anglické nejvyšší soutěže (Premier League) za období dvou a půl sezóny, kde byla analyzována pravděpodobnost úspěšnosti střel v závislosti na střely a pohybu brankáře. V rámci práce byla provedena jak obecná analýza, tak i podrobnější v závislosti na různých faktorech. Modely byly řešeny pomocí metod lineárního programování. Výsledky ukazují, že chování hráčů při pokutových kopech je do značné míry konzistentní s teoretickými předpověďmi teorie her a že použití smíšených strategií přispívá k optimalizaci jejich rozhodování.
Vedoucí práce: Martin Dlouhý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses