Návrh a implementace aplikace pro automatizovanou tvorbu kvízových otázek s využitím OpenAI API - Wais, David (2025)
Tato bakalářská práce řeší problém časově náročné manuální tvorby kvízových otázek návrhem a implementací webové aplikace NexusQuiz AI, která automatizovaně generuje kvalitní a relevantní otázky z textových zdrojů pomocí OpenAI API. Vývoj aplikace postupoval dle metodiky MMSP a zahrnoval analýzu existujících řešení, návrh systémové architektury, implementaci s využitím technologií Vue.js a Supabase, a především detailního návrhu vstupních dotazů (prompt engineering) pro OpenAI API. Kvalita generovaných otázek byla následně ověřena kombinací kvantitativních metrik a expertního hodnocení, jež potvrdily vysokou sémantickou relevanci, dobrou srozumitelnost a faktickou správnost většiny otázek, které byly expertem označeny za pedagogicky vhodné. Výsledkem je plně funkční a uživatelsky přívětivá platforma NexusQuiz AI, která prokazatelně generuje sémanticky relevantní a srozumitelné kvízové otázky různých typů a obtížností, vhodné pro vzdělávací účely. Aplikace představuje nástroj pro pedagogy a tvůrce obsahu a demonstruje potenciál moderní umělé inteligence ve vzdělávání, s identifikovanými možnostmi dalšího rozvoje.