Vliv politických preferencí na hospodářskou politiku Argentiny ve světle vybraných makroekonomických agregátů v letech 1982 - 2024 - Hartmann, Jan; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na porovnání ekonomického vývoje Argentiny v letech 1982‒2024 (ve vybraných etapách) na základě vztahové analýzy závislostí politického uspořádání v zemi se zaměřením na aktuální dění během prvního roku a půl funkčního období prezidenta Javiera Mileie, který zemi vede dle libertariánských myšlenek, tedy na základě tržního liberalismu. Na základě tohoto porovnání autor ověřil hypotézu, zda je možné zlepšit ekonomické postavení země, která je silně ovlivněna levicovou politikou, skrze prosazení reforem založených na myšlenkách svobodného tržního hospodářství a prosazování minimální role státu. Teoretická část práce přináší shrnutí teoretických východisek sledovaných makroekonomických agregátů a podstatných charakteristik pro prostředí argentinské politiky. Praktická část práce následně slouží rovněž k verifikaci dílčích hypotéz práce. První dílčí hypotéza, která předpokládala v období současné pravicově-liberální vlády v Argentině výraznější důraz na pokles míry inflace než v obdobích levicově-populistických vlád, byla za pomoci statistické analýzy dat potvrzena. Následující využití vlastního dotazníkového šetření napomohlo k potvrzení druhé dílčí hypotézy, tedy existenci významného rozdílu v inflačních očekáváních mezi argentinskou a českou populací, jenž je podmíněn historickou zkušeností s ekonomickou nestabilitou. Ze šetření dále vyplývá, že Argentinci v průměru vnímají vyšší hodnotu „subjektivně chápané vysoké míry inflace“ než Češi a Slováci. Význam této práce spočívá rovněž v přispění k hlubšímu pochopení propojení mezi politickými rozhodnutími a ekonomickými výsledky v kontextu argentinské nestability. Zároveň poukazuje na důležitost zahrnutí časového zpoždění fiskální a monetární politiky při hodnoc
Téma je aktuální zejména v kontrastu s kontextem posílení levicových prvků při tvorbě hospodářských politik během posledních let v Evropě.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses