Porovnání důchodových systémů ČR a Kanady z pohledu konstrukce a financování v letech 1995-2024 a návrhy doporučení pro jejich zlepšení - Dušek, Jiří; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Jašová, Emilie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá komparací důchodových systémů České republiky a Kanady se zaměřením na jejich konstrukci, financování a dlouhodobou udržitelnost. Cílem práce je identifikovat silné a slabé stránky obou systémů a na základě zjištění navrhnout doporučení pro jejich možné zlepšení. Práce vychází z teoretického rámce typologie států blahobytu a konstrukčních principů důchodových systémů, které jsou následně aplikovány v praktické části. Analýza potvrzuje, že kanadský systém vykazuje vyšší míru dlouhodobé finanční udržitelnosti, a to zejména díky kombinaci průběžného a fondového financování a efektivní správě přebytků. Naopak český systém se vyznačuje vyšší mírou solidarity, ale současně trpí absencí diverzifikace a vyšší závislostí na demografickém vývoji. Práce zároveň potvrzuje hypotézu o udržitelnosti kanadského systému, zatímco hypotéza o jeho vyšší solidaritě je vyvrácena. Výsledky poukazují na význam individuální odpovědnosti v kanadském modelu a otevírají prostor pro úvahy o zavedení fondové složky financování a posílení dobrovolného spoření v českém prostředí.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses