Rozmanitost kulturní nabídky v českých divadlech : financování a příležitosti pro rozvoj kultury - Kozlovská, Tereza (2025)
Diplomová práce se zabývá rozmanitostí kulturní nabídky v českých kulturních institucích působících v malých a středně velkých městech, a to z hlediska dramaturgie, institucionálního zázemí, financování a vztahu k publiku. Cílem práce je identifikovat faktory ovlivňující skladbu divadelního programu a navrhnout opatření podporující širší žánrovou pestrost. Práce využívá smíšený výzkum – kvalitativní část je založena na hloubkových rozhovorech s vedením divadel a kvantitativní část na dotazníkovém šetření mezi obyvateli a zástupci místních samospráv ve čtyřech městech (Domažlice, Litvínov, Vrchlabí a Tábor). Závěry ukazují, že dramaturgická rozhodnutí jsou výrazně ovlivňována finančními limity a předpokládaným zájmem publika, přičemž nízká rozmanitost často souvisí i s nedostatečně rozvíjeným kulturním publikem. Práce navrhuje konkrétní doporučení pro kulturní instituce, umělecké soubory i zřizovatele, která mohou přispět k podpoře kulturní rozmanitosti v regionech.