Uplatnění UX/UCD přístupu v návrhu mobilní aplikace pro provozovatele lig v malém fotbalu (PKFL) - Roztočil, Matěj; Šedivá, Zuzana, 1961-; Sejkot, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Předložená bakalářská práce má za cíl vytvořit prototyp mobilní aplikace pro soutěž v malém fotbale PKFL (Pražská Klubová Fotbalová Liga) za použití zažitých principů a metod UX designu založených na myšlence designu zaměřeného na uživatele (UCD), a tedy poskytnutí kvalitní uživatelské zkušenosti (UX). Na začátku práce jsou analyzovány zdroje pojednávající o UX a vysvětleny teoretické pojmy z této oblasti. Následuje popis metod, principů a technik UX designu. Dále je pak objasněn princip softwaru Figma, který je hlavním nástrojem pro tvorbu prototypu. Čtenář je následně seznámen s problematikou práce a soutěží PKFL, na což navazují jednotlivé fáze design thinking procesu. Tento proces využívá analýzy požadavků zadavatele (PKFL), analýzy chování, potřeb a cílů uživatelů pomocí hloubkových rozhovorů, definování konkrétních problémů, generování nápadů pro jejich řešení a tvorbu prototypu. Proces je zakončen evaluací vytvořeného prototypu uživateli a v závěru práce je rozebrána potenciální uplatnění designu a jeho případné implementace do reálného produktu. Výsledkem práce je prototyp mobilní aplikace PKFL navržený podle principů UX a ohodnocený pomocí uživatelského testování.
Vedoucí práce: Zuzana Šedivá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses